zomerweek Barchem Spinoza en ecologie.

Maandag
Twee keer een lang hoorcollege van Henri Krop.
Henri liet wat filosofen zien die zich ook beziggehouden hebben met ecologie en verduidelijkte enkele begrippen bij Spinoza die van belang zijn bij het ecologische discours over spinoza en ecologie.
Ik lees liever de publicaties van Henri, dan ik ze door hem voorgelezen, moet aanhoren.
Gelukkig is een bestand met zijn powerpointpresentatie na de cursus gestuurd.

In de avond heeft Paul Juffermans relevante zaken uit de appendix ethica 1 besproken. Centraal is de weg van bewustwording via de imagnatio, verder de conatus als actieve vorm van machtsuitoefening. (Ik vertaal potentia liever als kracht. In het engels is het power. In nederland is macht bij mij geassocieerd met menselijke macht, Mauk Mulder; vermogen om gedragsalternatieven bij anderen te beinvloeden.)

Dinsdagochtend
Eerst een documentaire “calling the mountain” waar Arne Naess, inspirator van de deep ecology movement centraal staat. Vervolgens Angela Roothaan over ubuntu.
Zeer interessant vanwege de observatie dat kennis van een Afrikaans inheemse filosofie bij haar geleid heeft tot een beter doorzicht van het gedachtegoed van Spinoza, met name het conatus begrip dat gelijkenis vertoont met de tu filosofie van ubuntu.

Dinsdagmiddag Marine Bidon over deep ecology en filosofische wortels waaronder Spinoza.
Helaas weer een voorlezing van een geschreven tekst, uitgesproken in het engels door een francaise, maar gelukkig toegelicht met een powerpointpresentatie, welke jammergenoeg nog niet beschikbaar is.
Wat bij mij is blijven hangen is mijn blijdschap dat een jeugdig persoon zich geinspireerd weet door Spinoza en blij en moedig voortgaat om het belang van de deep ecology via een dissertatie uit te dragen.

Dinsdagavond Wim Lintzen over de gaiahypothese
Weer een voorlezing, volgens Wim, zoals Spinoza dat ook zou doen met geen beeldmateriaal. (Ik lees liever over de gaiahypothese mbv wikipedia en tot mijn verrassing bestaat er ook een medusahypothese; dat de aarde naar de knoppen gaat)
Lintzen houdt van een levendig debat.

Woensdagochtend:
René ten Bos: Spinoza: een nuttige gids in het antropoceen?
Dit is het succesnummer dat Rene tig maal ten gehore brengt in allerlei zaaltjes door het hele land. Hij spreekt uit de losse pols en dat geeft een levendige indruk van iemand die boven de stof staat. Antropoceen is een onderdeel van het holoceen waarin een enkele diersoort, homo sapiens, de conditie van de planeet bepaalt. Rene zit goed in hedendaagse filosofen in dit ecologische discours. Zijn positie is zowel realistisch als optimistisch. Hij besteedt veel energie om met vooral met jonge mensen het ecologisch probleem te adresseren. Hij heeft lak aan het engels als universele wetenschappelijke taal en publiceert en spreekt gewoon in het Nederlands.

Donderdagochtend Eccy de Jonge: Feeling at Home in the World: A Spinozaic Legacy
Weer het oplezen van een engelse uitgeschreven tekst zonder visuele ondersteuning. Vooraf een hand out. In 2003 heet Eccy een lezing gegeven waarover een mededeling is verschenen waarin Eccy stelt dat Arne Naess Spinoza toch niet goed begrepen heeft. Arne Naess heeft begin jaren negentig een lezing gegeven ook als mededeling. Haar kritiek richt zich op oneindigheid.
Ik heb haar mededeling en haar lezing proberen te begrijpen, maar kan haar moeilijk volgen. De mededeling van Naess is een voorbeeld van helderheid, eveneens de mededeling van Kees Schuyt die als kritische geest Arne Naess toch wel kan volgen.

Donderdagmiddag waren de sprekers
Felix Luitwieler en Jan Boom: De Nederlandse milieubeweging en het milieubeleid en de motivatie van milieuactivisten.
Jan gaf een helder verhaal over ontstaangeschiefenis van de waddenzee als beschermd natuurgebied en Felix belichtte de rol van de ambtelijke macht in de politieke besluitvorming.

‘s Avonds werd de film over het wad vertoont, ik beleefde het meer als een natuurfilm als een film over het ecosysteem van het wad. 

Vrijdagochtend probeerde Paul Juffermans de hele week te overzien. 

Volgens Aristoteles is de mens vooral een politiek dier; komt alleen tot recht in een polis, een gemeenschap. De ecologische problematiek speelt op het niveau stad, land, en wereld. Het is een wonder dat de afspraken in Parijs gehaald zijn, maar de uitvoering is beroerd, omdat afspraken op wereldniveau niet afgedwongen kunnen worden. 

De week heeft mijns inziens bijgedragen aan een dieper begrijpen. De gesprekjes met mede spinozisten hebben daar een plezierige bijdrage aan geleverd. 

De week heeft mijns inziens bijgedragen aan een dieper begrijpen van de milieubeweging. De gesprekjes met mede spinozisten hebben daar een plezierige bijdrage aan geleverd. 

Ik heb in Barchem het geluk gehad een paar jonge mensen te ontmoeten die zich  geinspireerd weten door de filosofie van Spinoza en graag willen dat deze filosofie toegankelijker wordt voor jeugdigen. 

Dat alleen al houdt je jong en vervult je met blijdschap.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *